Skip to content

Tema: Konfliktsky mellemleder

Kære Brevkasse.

Jeg er uddannet ingeniør og arbejder i en ingeniørvirksomhed. Med tiden har jeg fået mere ansvar og med den sidste forfremmelse, var personalet også en del af pakken. Jeg var stolt og tænkte ikke nærmere over, hvad det betyder at have personaleansvar. Vi har det godt i afdelingen, og det med MUS ville HR klæde mig på til.

Nu er der opstået en uoverensstemmelse mellem to medarbejdere. De kommer på skift og skal have luft for deres frustration. Vil have mig på deres side. Jeg lytter, men inderst inde aner jeg ikke, hvad jeg skal stille op. Jeg er bange for, at det hele sprænger i luften, hvis jeg tager en fællessnak med dem, og i værste fald at den ene siger op. Jeg må tilstå, at jeg er konfliktsky, og nu undgår jeg dem nærmest. 

HR har ikke været den store hjælp, så nu prøver jeg her.  

På forhånd tak for svar.

/44-årig mand

Svar:

Kære Mellemleder.           

Først og fremmest skal du have ros for at adressere et problem, overraskende mangler bøvler med, nemlig ikke at bryde sig om konflikter. Nogle kan ligefrem opleve et fysisk ubehag ved tanken. Fælles for alle er, at de undgår at træde ind i en betændt stemning. Skynder sig videre og håber, det går i sig selv igen.

I mellemtiden tales der mere og mere i krogene, og er der noget, der kan få folk til at mødes ved kaffemaskinen, så er det utilfredshed, sladder og mistrivsel. 

Efter at have været kaldt ud til en del konflikthåndteringer gennem årene, har hovedproblemet oftest været misforståelser i kommunikationen. Forenklet fortalt, så har den ene part haft en rationel tilgang til sit arbejdsliv, hvor den anden er mere følelsesmæssigt investeret. Det kommer også til udtryk i deres måde at formulere sig på. 

Det ene er ikke bedre end det andet, men jeg har desværre oplevet, at lederen har en tendens til at tage parti for den medarbejder, som er i affekt, og hvor følelserne vælter ud. Det er mere synd for dem, – tror de.

Jeg ville ønske, jeg kunne sende dig et kort manual på at få løst situationen, men så nemt er det desværre ikke. Det kræver en indsats, og med de rette greb bliver det godt – faktisk bedre end før. Der er så meget vundet ved at løse, hvad der kommer. For de involverede, men så sandelig også for omgivelserne. 

Driver man en moderne virksomhed, er trivsel på agendaen – og man har et beredskab at trække på, når behovet opstår. HR har sjældent medarbejderens fulde tillid, så det kan være, der er en People & Culture medarbejder i huset eller en ekstern, der bliver koblet på sagen.

Hvis du har mod på det, kunne du tale med virksomheden om at få et udviklingsforløb, så du kan lære at navigere i stormvejr – uden at kuldsejle. Det vil give dig et endnu stærkere udgangspunkt som leder. Vild tanke måske, men du kan, hvis du vil. 

God vind med det hele. 

Kærlig hilsen

Tine

 

Back To Top